carnavalsworkshops stimuleren Aalsters erfgoed

foto DAK
cademie voor Carnavalskunsten - carnavalsworkshops (foto: DAK vzw)
 
Onder massale belangstelling vond enkele weken geleden in De Werf een introductiesessie plaats rond carnaval. Hierop werd duidelijk dat we het artistieke erfgoed van carnaval dienen te beschermen, de opvolging dienen te garanderen én een nieuwe generatie warm moeten maken voor dit unieke gebeuren. Met een reeks modulaire workshops van beperkte duur wil de Academie voor Carnavalskunsten vanaf het najaar de artistieke, technische en praktische noden van de carnavalsverenigingen ondersteunen. De workshops richten zich tot jong en oud, georganiseerde en losse carnavalisten met of zonder carnavalservaring.
 
Dit zijn de voorlopig gekende sessies. 

Overzicht workshops
Foam door Hans Vanquathem (Creafoam)
Zelf een hoed in foam maken? Na uitleg over het materiaal en de afwerkingsmethodes worden de basistechnieken gedemonstreerd en kan je zelf aan de slag. Gedurende 2 opeenvolgende dagen werk je zelf aan een hoed. Het afgewerkt exemplaar neem je mee naar huis.
De Werf, hobbylokaal (-2) // keuze uit ma 7 en di 8 sep of wo 9 en do 10 sep 2015 //19u30-21u30 // 50 euro (gebruik handgereedschap, syllabus, basismateriaal (foam om 1 hoed te maken) incl. // extra afwerkingsmateriaal en extra foam, rechtstreeks te betalen aan de lesgever) // zelf meebrengen: verfstripper en breekmes

Wagenbouwen, van idee tot uitwerking.
Theoretische en praktische tips door Herman Schelfaut en sprekers van vzw Carnavalist Tot In De Kist
Wat komt er allemaal bij kijken vooraleer een wagen effectief in de stoet rijdt? Herman Schelfaut en sprekers van vzw Carnavalist Tot In De Kist geven je tijdens deze informatieve avond een overzicht van het wagenbouwen, van idee tot realisatie. Uiteraard krijg je ook allerlei nuttige tips.
De Werf, kleine zaal (-1) // datum n.n.g. // 19u30-22u30 // 7 euro (syllabus incl.)

Sculpteren in piepschuim door Gert Schatteman
We plannen 2 beginnerscursussen en 1 voor gevorderden. Elke workshop bestaat uit 8 sessies.
De beginners leren in de eerste sessie het materiaal en het gereedschap kennen, leren 2D naar 3D omzetten, leren de schaalvergroting van een tekening en het overbrengen op piepschuim. In de tweede sessie starten we met de uitgloeitechnieken en krijgen we een introductie in het snijden. In de derde sessie gaan we zelf aan de slag met snijden en schuurtechnieken. Vanaf de vierde tot de laatste sessie werken we aan een vaste opdracht die we ook afronden.
De gevorderden krijgen een korte herhaling van het omzetten van 2D naar 3D, maken kennis met gebogen vormen, drapages en plooien en oefenen dit in de volgende sessies in. In de vierde sessie wordt gewerkt rond verhoudingen en volumes en krijg je als opdracht het snijden van handen. Vanaf de zesde sessie volgt er in samenspraak met de lesgever een vrije opdracht.
Pupillensite, Graanmarkt, Aalst (o.v.) // beginners: 8 sessies – start op ma 7 sep 2015 // beginners: 8 sessies – start op di 8 sep 2015 // gevorderden: 8 sessies – start op woe 9 sep 2015 // telkens van 19u30-23u // 180 euro (gebruik handgereedschap en materiaal incl.) // met dank aan VHW, Verbrandhofstraat 34, Aalst voor de sponsoring van het materiaal

Verzekering voor vrijwilligers en verenigingen – Edwin Vangoidsenhoven (Ethias)
Een ongeluk zit in een klein hoekje. In deze informatieve sessie worden tips en aandachtspunten gegeven om ongelukken te voorkomen en schade te beperken. Mochten ze zich toch voordoen, dan kan op een correcte manier verzekerd zijn het leed enigszins verzachten.
De Werf, kleine zaal (-1) // ma 23 nov 2015 //19u30 // 7 euro // inschrijven bij De Werf: 053 72 38 11, www.ccdewerf.be

Kostuums maken
We voorzien 2 modules.

  1. Module 1 – Eenvoudig basisontwerp door Christine Vijt (Syntra, Midden-Vlaanderen)
    In het najaar starten we i.s.m. Syntra met een module patroontekenen. In 3 sessies leer je tot een eenvoudig basisontwerp te komen.
    De Werf, hobbylokaal (-2) // do 24 sep, 1 en 8 okt 2015 // 19u-22u // 90 euro (patroonpapier incl.) // zelf meebrengen: schaar, lat, lintmeter, gekleurd stiftje
  2. Module 2 – Aanpassen basispatroon aan carnavalspatroon door Atelier Sandy
    Vanaf april 2016 leren we gedurende 2 sessies met atelier Sandy een basisontwerp aan te passen aan een carnavalspatroon. Tijdens de derde en laatste sessie brengen we een bezoek aan het atelier.
    De Werf, hobbylokaal (-2) // do 14, 21 en 28 april 2016 // 20u-22u // 90 euro (patroonpapier incl.) // zelf meebrengen: schaar, potlood, lat (liefst 50 cm lang), plaklint, kopspelden, lintmeter

Voor module 2 is het noodzakelijk om module 1 gevolgd te hebben of om een basiskennis patroontekenen te hebben. Cursisten die module 1 gevolgd hebben, krijgen voorrang bij de inschrijving.

Praktisch
Inschrijven kan vanaf 26 augustus:

  • online
  • telefonisch (053 72 38 11)
  • ter plaatse aan de ticketbalie van De Werf, Molenstraat 51, Aalst

Openingsuren ticketbalie:

  • t.e.m. 23 augustus 2015: ma, di, do 10u-16u45 / wo 10u-18u45 / vr 10u-12u15
  • vanaf 24 augustus 2015: ma-vr 10u-18u45 / za 9u-13u45

Bijkomende info:
Sabine Wéry, 053 72 38 09, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Affiche

Activiteit te Oilsjt

Webradio

Aftellen Carnaval