Rondleiding in de werkhallen voor 10-de verjaardag van RUNE

Een korte inleiding met wat er precies gepland werd door een toezichter zorgvuldig uitgelegd. Een hartelijke ontvangst in het bureauken van Luc Vermeiren (alias de paroi) en Guy Walgraef bleef niet lang uit voor de jarige en zijn famile met sympathisanten. Met veel passie en vol bewondering volgde onze jonge carnaval kenner de rondgang in de verschillende loodsen ter hoogte van de Hoge Vesten. Deze jongen volgt les in een aangepaste school voor kinderen in het lager onderwijs met een beperking, een vorm van autisme, die niet zo veel voorkomt. De geschenkjes stonden reeds op de balie klaar in een leuke snoepvormige verpakking. Een 22-delig CD toren werd uitgereikt met vele recente carnavalhits en enkele uit de oude doos prachtige exemplaren van hoog niveau.
De spiksplinter nieuwe lintjes van carnaval '15 zaten in het versierde draagtasje. Voor de ouders was er voor elkeen een grote witte stijlvolle paraplu van Porteplum voorzien. Nadien een uitgebreide toelichting bij het bezoek aan de loods over hoe men te werk gaat om van grote blokken piepschuim bekende figuren (koppen) te vervaardigen. Er werden 2 technieken getoond met elk hun eigen materiaal gebruik en al pronkstukken als eind resultaat te bezichtigen.
Een gedetailleerde informatie ook hoe de groepen hun budget kunnen behouden om te overleven in deze tijd van besparingen en crisis. Enkele groepen verhuren hun praalwagens en kostuums voor in parades en allerhande manifestatie van dienst te zijn. Ook hun leden als toogpersoneel op allerlei culturele en sociale evenementen in Frankrijk, Nederland en Duitsland De nieuwste reglementering kwam eveneens ter sprake van jurering en welke toestellen verplicht en verboden zijn. Een camouflage vliegtuigwagentje, minitractor, omgebouwde auto, en andere vormen voor mobiliteit kwamen ook aanbod. Veel aandacht bij het thema van Possensje wegens campagnevoering van Younes sowieso in vertraging van de werkzaamheden. De gedreven specialist en liefhebber van de carnavalwereld is trouwens ook supporter van de jongste generatie kandidaat. Ook een mooie attentie vanwege de groep wadesdavoriet en pompen en verzoipen met een goudkleurige ajoin in isom, met een reeks van talrijke soorten kleurrijke lintjes van vele nieuwe uitgaven en modellen. Een super zelfgemaakte juke-box in miniatuur (van isomo) op een koperen staander was de blikvanger gemaakt door GMG (geloeif me goed) zal prijken op Rune zijn kamer. Termen zoals polyester, soldeerbout, graveren, polieren,vernissen, afschuren, lakverf, plakband, gips, pistoolschilderen, isolatiemateriaal hebben wij regelmatig gehoord. Bij de laatste loodsen passeerden wij ook het atelier waar vele kostuums gestikt en afgewerkt worden door Sandy en haar textielteam. Plaats nemen in de kast met een hamburger behoorde tot de interactieve activiteiten onder het motto the Night of the Museum was ook zeer plezant. Door ex-prins Cali van 'n Orend werd het authentiek ontwerp van hun thema overhandigd wat zeer op prijs werd gesteld. Verder nog even langs de Lodderoeigen en de langst bestaande groep de Matotten-de jubilerende Schoitkitten- Bedesterd en natuurlijk de mysterieuse groep de Loge. Een levering van materiaal was toevallig aan de gang met een vrachtwagen van metaalhandel- constructies ALEJA NV. uit Denderleeuw. Bij de eindfase nog een extra verrassing voor de jarige door het bezoek van de kersverse prinsj Joe met een 2-tal cd's met zijn repertoire van de kiezingsavond. Een geheimpje werd nog door de ouders aangehaald dat de getalenteerde en fanatieke carnavalist volgend jaar zal deel uitmaken van de groep de 'Denderenjeren'. Deze groep is momenteel in het bezit van de afgevoerde wagen die reeds lang dienst heeft bewezen voor Keizer Kamiel Sergant en zijn Kamillekes.

Ijverig is de kerel ook bezig met zijn eigen creatie als go-carts om mee te rijden in de kindercarnaval van de Jefkes op ma 16 februari 2015. Veel dank aan Moza-ik school te Opwijk, zijn ouders en familie, symphatisanten en een dikke pluim voor de deskundige uitleg van Luc Vermeiren (alias de paroi) en zijn collega Guy Walgraef (Porteplum). De aanwezigen prinsjen Joeri en de Salami (Pascal Soleme). Dit was een steek-er-wat-van-op namiddag dat een meerwaarde vormt voor onze stad wat betreft de erkenning van Carnaval in zijn totale context als Unesco-Werelderfgoed.....een prille enthousiaste generatie staat klaar...

Onze Sponsors

  • Vincent Delforge
  • Nieulandt Metaalrecyclage
  • Oeirhois

Ook Relevant