Ontvangst van de Federatie Europese Narren te Aalst

Een korte uitleg voor de Fen Vlaanderen : bij deze organisatie zijn een 591 verenigingen aangesloten wat dus een overkoepeling is van vele carnavalsgroeperingen in zowel de Vlaanderen als in Nederland. Deze viering staat in het teken van plezier en feestvieren. De buitenstaanders en mensen van hier beleven het op een totaal andere manier en ook de oorspronkelijke gebruiken zijn reeds niet meer in gebruik. Reeds vanaf het prille beginjaar 1977 werd de eerste zaterdag van het splinternieuwe jaar uitgekozen om dit jaarlijks feest te organiseren. De belangrijkste drijfveer is gezellig samenzijn voor deze jaarlijkse bijeenkomst. Een eerste toespraak werd door de voorzitter van de Prinsencaemere met mooie woorden geformuleerd door prins kandidaat Pascal Soleme (de Salami). Reeds van in het begin was er een gemoedelijke sfeer tussen de genodigden.

fen vlaanderen


Een hartelijke verwelkoming vanwege het bestuur van de prinsencaemere en de intitiatiefnemers volgde voor de talrijke aanwezige prinsen met hun familieleden en andere geïnteresseerden. Een traditionele verwelkoming en de gebruikelijke nieuwjaarswensen kregen vanzelfsprekend een inleidende voorrang bij het begin van hun speech voor zowel onze burgemeester als de overige presentaties.
De burgemeester werd overigens nog speciaal verwend met een uniek geschenkje en ook een aandenken voor de leden werd overhandigd. Onze burgervader Christoph d'Haese maakte vervolgens elke aanwezige op attent om nog eventjes ter plaatse een drankje te nuttigen en het glas te heffen.  Beknopt maar met veel inhoud was ook de toespraak van ex-prins Jurgen Cooman welke de jongere generatie vertegenwoordigde voor de Prinsencaemere. Als klap op de vuurpijl nog een attentie vanwege de Nederlanders om de vrouwelijke bezoekers in de bloemetjes te zetten met een prachtige roze roos in speciale verpakking. Bij het buiten komen werden er vooral veel regenkledij boven gehaald aangezien de hevige regenbui de boosdoener was om naar het Stedelijk Gasthuis Museum te gaan.

Nadat de Oilsjterse specialiteit en streekproduct de overheerlijke Oilsjsterse Vlaaien met veel lof werden geprezen en goedgekeurd door onze Noorderburen en de Franstalige landgenoten en de Duitse gemeenschap was het tijd voor wat activiteit. De geïnteresseerden voor een bezoekje aan de werkhallen hadden de mogelijkheid om met een authentieke Engelse gele 'Schoolbus' richting de Hoge Vesten te gaan. De overige bezoekers kregen een rondleiding in het carnavalsmuseum om de geschiedenis en het verleden uit te pluizen van de carnaval wereld in onze stede. Een kennismaking met onze bekende Gilles met vele memoires, talrijke archieven van prinsen en populaire persoonlijkheden van hier, ook oude maskers en affiches met een groot assortiment van foto's uit de oude doos. Bij de rondleiding van de genodigden in de werkhallen konden de bezoekers genieten van de arbeidsdrukte en ook hoe intensief onze carnavalsfans zich totaal inzetten in hun vrije tijd om een onvergetelijke stoet aan het publiek te vertonen.

De nieuwste technieken hetgeen momenteel in deze branche voorhanden zijn getoond en met veel aandacht werd er geluisterd tijdens het bezoek. Tegen 17u kwamen de 2 groepen bijeen aan de Florahallen. Hier kon men kennismaken met andere personen welke een gezamelijke interesse vertonen voor het werelderfgoed van Oilsjt namelijk het Carnavals gebeuren. De start voor een feestelijke avond was reeds op volle toeren.... 
 
Na een periode van 28-jaar hebben we erop gewacht en is het ons gelukt om deze bijeenkomst door onze aangesloten leden en de samenwerking met het bestuur te kunnen realiseren. Uit verschillenden windstreken van ons land en net erbuiten kwamen de bezoekers afgezakt om dit jaarlijks groots evenement zeker niet te missen in onze Keizerlycke Stede. Met vele autocars werden de enthousiaste carnavalisten geloodst naar de ingang en daar kregen alle bezoekers een super creatieve pin als aandenken van deze nacht. Ondertussen konden de autobus maatschappijen terecht richting Wijngaardveld industrie om te parkeren terwijl de grote fuif uit zijn voege kon plaatvinden.
De schitterende kostuums en kleurrijke outfits met de grote fazantenpluimen op de hoeden. Sommige veren waren immens lang en reikten tot boven de menigte van dit bonte genootschap. Vele prominente bezoekers van gans het land en van onze buurlanden amuseerden zich en de polonaises en andere danspasjes stonden ditmaal centraal. Er werd tot de vroege uurtjes vooral schlagermuziek en populaire melodietjes gedraaid door dj Bart de Nijs. De aankondiging met een vlaggenoptocht van iedere provincie en het totale presentatie werk werd aaneen gepraat door de voorzitter van de Prinsencaemere Pascal Soleme (de Salami en kandidaat vèr 15)
Alles is sereen verlopen met zo'n grote opkomst en iedereen was bijzonder tevreden over de organisatie. Een uniek en onvergetelijke spektakel zal op het netvlies blijven en een positieve uitstraling zal voor herhaling vatbaar zijn om dit verder te zetten in de toekomst. Een hoge score voor de organisatoren in het algemeen.....